Bal árnyék
Egészségrehangolva
Kövek

Masszázs alapfogások

ikonSimítás

A legsokoldalúbb masszázstechnika. Nem csak előkészíti a vendéget a kezelésre, hanem összekötő mozdulatként is szolgál az egyes fogások között. Két típusát különböztetjük meg.

1. Könnyű simítás

Tenyérrel vagy csak az újbegyekkel végzett finom simítás, mely a bőrfelszín alatt található idegvégződésekre hat. Nyugtató hatása miatt a masszázs legelején alkalmazott simítás. Miközben a masszőr finom, simító mozdulatokkal eloszlatja a kezelt személy félelmét, információkat nyer bőrének állapotáról, az esetleges rendellenességekről, fájdalmas pontokról.

2. Mélysimítás

Alkalmazásakor az izomszöveteket a masszőr a csonthoz nyomja. Kizárólag a finom simításokkal már ellazított testrészen szabad használni. Különösen hatékony technika a nagy izomcsoportok kezelésénél. A mély simítások lazítják és nyújtják az izomszöveteket, általában az izomrostok irányát kell követnünk. A háton mély, lefelé vagy fölfelé irányuló simításokkal dolgozunk, elkerülve a gerincet; a végtagokon pedig a vérkeringés irányát követve, a felsőtest felé simítunk.

ikonDörzsölés

A legrégebbi és leggyakrabban alkalmazott masszázsfogás. Nemcsak a bőr felső rétegének ingerlése a célja, hanem hatást gyakorol a mélyebben fekvő idegvégződésekre is. Két fajtáját ismerjük, a felületes és a mély dörzsölést.

A felületes dörzsölés célja a bőr elhalt szarurétegének eltávolítása, valamint a vérbőség fokozása. A mély dörzsölések a bőr alatti kötőszövetekre, izmokra hatnak. A fogások fellazítják a kötőszövetben kialakult összenövéseket, a letapadt inakat, megszüntetik a myalgiás csomókat.

ikonGyúrás

masszazs2A megfelelően végzett gyúrás rendkívül frissítő. Egy testrész ellazítását szolgáló gyúrás az izomszövet összenyomását, kiemelését és görgetését foglalja magában. Segítségével az izomrostok eltávolodnak egymástól, miáltal rugalmasabbá válnak. Oldja az egyes izmokat körülvevő kötőszövet merevségét.

A gyúrás sikere az egyenletes ritmuson alapul. A mozdulat mélysége és gyorsasága itt is változtatható. A gyors gyúrás rendkívül élénkítő, míg a lassú inkább nyugtató hatású. A ritmikus átmozgatás ellazítja annyira az adott testrészt, hogy később mélyebbre is tudjunk hatolni.

ikonRezegtetés, vibráció

Ezek a technikák az ellazító hatású rezgések révén segítenek a feszültségoldásban a masszázs elején és végén. A ritmusos rezgőmozgások váltakozó nyomást hoznak létre a bőr felületén. A műveletet ujjbeggyel, kisujjszéllel, ököllel, kézháttal végezzük.

Magukba foglalják a végtagok bőrfelszínén végigpásztázó rezegtetéseket és a ringató mozdulatokat. A rázás és a ringatás játékos technika.

Ízületi merevségnél, izomzsugorodásnál rendkívül jó hatású, de alkalmazható az előkészítő, fáradtságot szüntető, valamint a sportmasszázsnál is.

ikonÜtögetések

A könnyed, lendületes ütögetések serkentik a vérkeringést, élénkítő és energetizáló hatásúak, fokozzák a bőr rugalmasságát. Leginkább abban különbözik az előbb leírt fogásoktól, hogy ennél a módszernél a masszőr keze csak egy-egy pillanatra érinti a páciens testét. Az ütögetés történhet ujjbegyekkel, tenyérrel, félig zárt ököllel. Attól függően hat, hogy mely ütögetést és mennyi ideig alkalmazzuk a kezelt felületen. Rövid ideig tartó ütögetésnél a bőr erek összehúzódnak, tónusuk fokozódik, a kapillárisok összeszűkülnek, és enyhén emelkedik a vérnyomás. Ha az ütögetés hosszú ideig tart, a bőr és a bőr alatti kötőszövet kapillárisai kitágulnak, így az érfalak tónusa csökken, a bőr kipirul, meleg lesz.

A mozdulat könnyed és rugalmas, így nem idézhetnek elő fájdalmat. Főleg húsosabb testfelületek masszírozására alkalmas.

ikonNyomás

masszazs3A statikus és körkörös nyomások skálája a hüvelyk-vagy kézujjakkal végzett mély, egy pontra irányuló mozdulatoktól a kéztetővel kivitelezhető, nagyobb területet érintő nyomásokig terjed: minél kisebb felületről van szó, annál mélyebbre hatolnak.

A könnyű nyomások megnyugtatják és felfedik a feszült izomterületeket, a mélyebbek összepréselik a merev szalagokat és megszüntetik a letapadásokat.

ikonCsipkedés

Felváltva hol az egyik, hol a másik kéz hüvelyk-, mutató-, vagy középső ujjunk hegyével lendületes ritmusban csípjük fel a bőrt. A csípés erőteljes és határozott, ily módon stimuláljuk a bőrben lévő idegvégződéseket. A kezelésnek ez a formája energetizáló, de meglepő módon lazítólag is hathat. A csípés okozta esetleges kellemetlen érzés hamar elmúlik.

Megosztás

BEJELENTKEZÉS

Bejelentkezés kezelésekre Győrben

MAGAMRÓL

Relax Time foldal21

KÖVESS MINKET

ORVOSI PARTNER

Komplex belgyógyászati kivizsgálás és szakorvosi konzultációs lehetőség rövid határidővel.

 

Dr. Máté Csongor
belgyógyász

9023 Győr, Sport u. 7.

Telefon: +36703643968

belgyogyaszcentrum.hu

TAPASZTALATOK

Jártam már máshol is masszázson régebben, de az itt nagyon tetszett, hogy volt 20 perc a kezelés előtt, hogy alaposan kikérdezzenek, miért jöttem masszázsra? Mi a panaszom? Hogyan táplálkozom, mennyit mozgok, van –e valami betegségem, amivel kezelnek stb.. Fáj –e valamim? Sok hasznos tanácsot kaptam. Úgy érzem, nekem segített a masszázs kúra, mert attól kezdve sokkal jobb a közérzetem, és jólesett a beszélgetés is. Elhatároztam, hogy ezen túl magamra, az egészségemre is jobban odafigyelek. Eddigi életem során mindent elkövettem a saját szervezetem ellen, ezen túl megpróbálom helyrehozni magam, és megóvni a további bajoktól. Sokáig szeretnék családom körében maradni, és 5 unokámnak örülni.

K. Ferenc 77 éves nyugdíjas